Projekt:O projektu Bosanska Wikipedia Rojalista

Izvor: Wikipedia Rojalista
Idi na: navigacija, traži

O wikipediji rojalista

Wikipedija rojalista je online enciklopedija otvorena svim Bosancima i drugim Ilirima koji žele prenositi svoja znanja na druge. Korištenje ove enciklopedije kao i članstvo u njoj su besplatni.

Za razliku od većine sličnih projekata, Wikipedija rojalista podstiče i ohrabruje originalan istraživački rad svojih članova. Ovo je u skladu s našim motom:

Teško onom kome drugi pišu istoriju!

Pri tom se misli na istoriju društva, pa se moto ne odnosi samo na članke s temama iz istorije već na sve članke i sve teme podjednako.

Ova Wikipedija objavljuje isključivo cjelovite tekstove, tj. one koje bi svaki enciklopedista rado uvrstio u svoje štampano izdanje. Stoga vas pozivamo da na Wikipediji rojalista objavljujete samo svoje najbolje radove, nakon što ste tematiku članka koji objavljujete podrobno istražili prema dostupnim vam izvorima. Molimo da ne podnosite "sve i svašta" kao npr. u klasičnim Wikipedijama. Ni kad otvorite neku štampanu enciklopediju, ne očekujete da vas tamo dočekaju šarenilo, kič i polovični članci, zar ne?

Koristite slike samo kad je neophodno i samo kao ilustraciju teksta, a ne da bi članak "ljepše izgledao", kao što se često može vidjeti na stranama klasičnih Wikipedija. Ne manje važno: pazite na jezik; npr. klasične Wikipedije vrve člancima pisanim jezikom tabloida, da ne kažemo ulice.

Za razliku od klasičnih Wikipedija (bez obzira na jezik) koje su informativno oružje engleske i inače zapadnjačke propagande, a koje uređuju masonska i katolička mladež pod budnim okom Jezuita odnosno velikojevrejske elite, na Wikipediji rojalista jedini kriterij je objektivnost, uz obaveznu uravnoteženost. Npr. ako pišete članak o kršćanskom (svetom) imperatoru, napišite isto tako dobar članak i o ruskom ili kineskom caru.

Napomene o izvorima i jeziku

Članci koji su vaš originalan rad trebaju imati minimum 10-ak referenci po jednom punom (1024x768px) ekranu teksta ne računajući slike, info kutije i ostali sadržaj. Ovo je dakako okvirna napomena, ali je se treba pridržavati što je bliže moguće.

U skladu s motom Wikipedije rojalista, članak koji je vaš originalan doprinos ne može sadržavati reference ka više od 10% (od ukupnog broja korištenih) izvora objavljenih u Hrvatskoj ili Srbiji, u šta ulaze i djela čiji su autor ili većina koautora državljani neke od tih zemalja bez obzira na zemlju objavljivanja.

Na Wikipediji rojalista ne mogu se za građane naše zemlje koristiti sintagme "Bošnjak", "Srbin", "Hrvat", "ostali" ili "konstitutivni narod", osim gdje je to tema članka. Jedina dopuštena oznaka kolektivne pripadnosti pojedinca iz Bosne etničkom ili nacionalnom kolektivitetu jest Bosanac.

Službeni jezik Wikipedije rojalista je bosanski tj. српски. Nelogične semantičke akrobacije poput "Bosanac i Hercegovac" nisu dopuštene.

O zajednici

Wikipedija rojalista je besplatna online enciklopedija. Za razliku od klasičnih wikipedija (na bilo kom jeziku), ova wikipedija se ne zasniva na malim doprinosima mnoštva korisnika, već na značajnom doprinosu pojedinaca. Zato da biste ovdje postali administrator, nisu vam potrebne prethodne "kvalifikacije", "staž" i sl. prepreke kakve postavljaju na klasičnim wikipedijama nastojeći vas odbiti umjesto privući.

Usput, čemu služi takvo odbijanje mnoštva na enciklopediji koja se očito zasniva na doprinosu mnoštva? Naravno, informacija je u savremenom shvatanju oružje, a oružje se ne prepušta tako lako. Takođe, Google kao drugo najvažnije informacijsko oružje u rukama zapadnih centara moći (prvenstveno Jezuita odnosno velikojevrejske elite) plasira članke iz Wikipedije kao uvijek prve rezultate pretrage o onom što vas zanima. Međutim, te najvažnije informacije su ujedno i "službene" tj. iako su zvanično proizašle iz uma mnoštva anonimnih urednika, one uvijek zvuče kao da ih je izdala Vlada V. Britanije u vidu zvaničnog saopštenja za medije, i nisu nikad protivne interesima te Vlade.

Stoga da biste postali administrator na ovoj enciklopediji, dovoljno je da nam pošaljete jedan solidno istražen, uredno referenciran i lijepo napisan članak!

Za otvaranje korisničkog računa/naloga, pošaljite zahtjev.